Först på cocosnötsbollen

Det har sina fördelar att bo i USA. Mycket av den “nya” och “trendiga” maten kommer hit först. Som nu till exempel när den svenska bloggvärden verkar explodera av cocosnötsvattensinlägg. Jag skrev mitt första inlägg om coconötsvatten den 30 maj 2011. Alltså nästan för ett år sedan. Och ja, jag hade köpt den för egna pengar, det var ingen spons eller event som låg bakom. Jag dricker det inte lika ofta nu, det blir mest efter 90-minuters Hot Power Vinyasa då jag svettas litervis eller extremt varma sommardagardagar. Antingen som svalkande dryck vid poolkanten eller som sportdryck efter löpning. Den naturalla utan smak tycker jag är godast. Och så gör jag som Sara, och har den i mina smoothies. Yum!

6 comments

 1. Jag har nog missat de kokosvatteninläggen i bloggarna, men jag såg Saras igår kväll att det verkar vara lite debatt på gång av någon anledning?
  Jag har också testat kokosvatten, men jag är inget större fan av det måste jag erkänna. Jag har dock inte testat att göra smoothie på det, då använder jag mandelmjölk eller havremjölk.
  Jag längtar tills vi får lite bättre variation här i Sverige när det gäller alternativ till framförallt mejeriprodukter, som t ex den osten ni har och även yoghurten gjord på kokosnöt. Här finns ju bara ost gjort på soja, tyvärr och den osten som man kan göra själv tycker jag inte var något vidare. ( tror du hade ett recept på den, men jag har sett den på en annan sida också. Vet du vilken jag menar? Den innehöll vatten, cashewnötter, morötter, bjäst, agar, salt, vitlök och gurkmeja b la )
  / M

  1. Debatten har varit att de flesta som skrev hade fått kokosvattnet gratis på något event. Jag har faktiskt inte följt med i alla svängar, men vad jag förståt var kritiken att alla var så positiva och att det skulle berott på att de fått produkten gratis. Jag vet inte hur det ligger till, själv var jag ju också helt lyrisk när jag skrev om den för första gången för ett år sedan. hade nog varit lika positiv även om jag nu skulle fått den, jag gillade den och då skriver jag det. Sen handlade debatten om gratisprodukter i allmänhet, så måga bloggare är “köpta” och de skriver om produkter utan att säga att de fått dem gratis. Det är trist för de tappar all trovärdighet. Själv tycker jag att det är väldigt genomskinligt när en bloggare skriver “på uppdrag”. Då slutar jag läsa den bloggen.

   Ost gjort på soja är inte gott, smakar plastigt och konstlat. Jag har aldrig testat att göra den där egna osten, har för mig att jag skrev att jag hittat ett recept men aldrig testat själv. Den sojafria osten som jag äter heter Dayia och de har just kommit ut som hårdost, alltså färdiga skivor. Tidigare har det bara funnits riven. Sen är So Deliciousness helt suveräna, de gör kokosnötsmjölk, kokosnötsyohhurt (vanlig och grekisk) och inte minst glass. Yum!

 2. Äsch, det handlar mer om att folk får saker, kopierar reklamtexten i inlägget och adderar ingen kritik (oavsett om det är negativ eller positiv sådan) till innehållet. Det blir blogg efter blogg som matar på med samma ‘gröt’ som oftast består av pr-klyschor. (Vad det gäller kokosvattnet så var det elektrolyter som nämndes som något positivt och bra, men ingen ifrågasatte var det är för något och på vilket sätt man kan se en signifikant mätbar effekt på människors hälsa, ung, som folk härjar på om anti-oxidanter, vissa vitaminer etc.) Det är väldigt få som ifrågasätter reklamtexten, ännu färre som lyfter fram motsättningar. (Vill dock påpeka att det finns undantag, och de bloggarna har oftast en genomgående sund inställning. :) )

  1. Visst är det så, och ofta är det unga tjejer som inte vet att de blir utnyttjade av företagen i PR-syfte. Men elektolyter och antioxidanters effekt behöver ju knappast ifrågasättas.

   1. Jag vet inte jag… tror nog att det är rimligt att vara skeptisk till det mesta när det kommer med en prislapp. :)

    (Ett enkelt sätt är ju att gå in på google scholar och kolla om någon har uppmätt en signifikant skillnad i effekt i en dubbel-blind studie i stor skala. Det är ju ganska svårt att separera faktorer, dvs verkligen visa på cause-effect för just det man vill testa, men överlag borde det vara bättre att kontrollera vilken typ av evidens det finns för påståenden än att bara godta sådant som skrivs i böcker, tidningar, hemsidor etc. Nu tar jag bort sådant som är kopplat till placebo-effekt, för det kan ju vara skäl nog i vissa sammanhang.)

   2. Visst är det så. Men elektolyter och antioxidanters i sig är det ju inget att ifrågasätta. Däremot kan man ifrågasätta när en produkt påstår sih ha olika effekter. I sin naturliga form däremot är det knappast några frågetecken på dess effekt. Alltså i mat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s