PH-värde

Jag skulle köpa ett sådant där PH-test igår men det kostade nära $20 för några få pappertestbitar. Det kändes rätt dyrt, särskilt med tanke på att mitt PH med all sannolikhet är väldigt bra och balanserat. Så jag skippade det. Men oavsett hur ditt PH-värde ser ut mår du bra av att boosta med mat som är basisk och äta så lite som möjligt av sådant som försurar din kropp. PH är ett mått på hur surt eller hur basisk en lösning är och skalan går från 0-14 där 0 är supersurt och 14 så basiskt som det bara kan bli. 7 är helt neutralt. Blandar man surt och basiskt blir det neutralt eftersom att de tar ut varandra. Till exempel är fria radikaler sura och antioxidanter basiska, och det är alltså därför som antioxidanterna kan neutralisera de fria radikalerna. Vi mår bäst om vi äter övervägande delen basisk mat men idag äter de flesta människor en kost som är övervägande delen sur, det vill säga mycket snabbmat, halvfabrikat, på tok för mycket animaliska produkter och non-foods. Har du en obalans i din kropp kommer syra att lagras i bindväven och i lederna och din kropp kommer att tvingas ta basisk kalk från skelettet och basisk bikarbonat från blodet. Syraöverskott anses dessutom vara muskelnedbrytande och öka risken för insulinresistens. Kallt väder gör blodet surt och varmt väder gör det basiskt, men svettas du regelbundet (alltså under typ träning) rensas överskott av syra ut. Är du stressad eller arg förhöjs syrehalten. Så det ser rätt mörkt ut för svenska, stressade, slappa, snabbmatsätande storstadsmänniskor … 

Basiska mat består bland annat av grönsaker, bladgrönsaker, rotfrukter, edamamebönor, färska bönor, ärtor, frön, sötmandlar, kallpressade oljor, kokosfett, en del spannmål, mandelmjölk, alger och tofu. Även citron, lime och grape är basiska även om de smakar surt. Vi snackar alltså mat som är fullspäckade med vitaminer, mineraler, antioxidanter och vattenlösliga fibrer. Du kan välja massa olika tillagningssätt, själv fördrar jag ångkoka (och nej, inte i en giftig plastbytta i micron, skaffa en bambuångkokare goddammit), grilla eller äta raw. Om du kokar tänk på att inte göra det för länge, en basisk grönsak blir sur om den överkokas.

Till neutral mat tillhör bland annat frukt, kikärtor, linser, torkade bönor, nötter, smör, kokosmjölk, fullkornsris, havregryn, fullkornspasta, glutenfritt bröd, fisk och skaldjur, viltkött, ekologisk och osötad probiotisk yoghurt och torkad frukt. Detta är alltså mat som är både nyttig och bra. På vissa listor jag hittat online står frukt under surt och detta är för att de innehåller mycket socker. Men man måste ju väga in det faktum att de är proppfulla med vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Och sur mat är bland annat kött, fisk, ägg, ost, pastoriserad mjölk (dessutom slembildande), vitt spannmål och allt som innehåller socker eller sötningsmedel. Så vill du äta Clean & Green och få en bättre PH-balans ska du äte mycket basisk mat, lite neutral mat och försöka dra ner så mycket som möjligt på det sura. Med det betyder ju inte att du aldrig kan äta kött, fisk eller ägg så länge du väjer ekologiskt (även om jag personligen avstår från det då jag är vegan). Men ät 80% basiakt och 20% neutralt-surt och du får till en bra balans.

Vill du få en mer info och komplett lista på vad som är basiskt, neutralt och surt ska du kolla in Smarta Matens PH-guide. Den är helt gratis och rätt bra att kika på innan man går till affären eller planerar veckan mat.

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s