Clean & Green

Jag nämnde ju i förbifarten att jag skulle börja med Clean & Green Detox. Ogillar egentligen ordet “detox” för så många tror eller har fått för sig att det är någon slags juicefasta. En detox har INGENTING med viktminskning, banting eller fasta att göra. En detox är helt enkelt då man utesluter sådant som är dåligt för kroppen och istället boostar det som är bra. Om du fastar är risken rätt stor att du blir galet hungrig på kvällen och det slutar men att du svullar i dig allt du har hemma. Dessutom är det ett faktum att om man går ner för mycket i antal kalorier så sänks ämnesomsättningen, kroppen börjar spara fett och använda muskler som energi och dessutom blir det en påfrestning för kroppens inre organ. Alltså exakt motsatt effekt till vad man hade tänkt sig. Nej, hoppa inte på en massa mirakelmetoder utan lita på att kroppens naturliga reningssystem, alltså levern, njurarna, tarmsystemet, lymfan och huden, tar hand om det där av sig självt. Så tillvida att du ger den vad den behöver och inte proppar den full med skit och “non-foods”.

Men tillbaka till det jag skulle skriva om. Jag hittade Josefin Jäger efter att ha läst att hon var en av föreläsarna på Naturligt Snygg Skönhetsdag. Och hennes Clean & Green-kur går ut på att du under två veckor äter enbart äter baserande mat, eller Alkaline Food som det heter på engelska. Alltså mat som hjälper till att ge kroppen rätt ph-värde. Denna kost minskar även svullnad, stärken immunförsvaret och läker mage och tarm från insidan. Efter två veckor början man lägga till frukt, bär, rotfrukter och långsamma kolhydrater som till exempel quinoa, nakenhavrekorn, bovete, hirs, vildris och råris. Och självklart fortsätter man att boosta med så mycket grönt som möjligt. Sen är det viktigt att man tuggar sin mat ordentligt, alltså inte äta stående eller på språng. I din saliv finns det basiska enzymet amylas, som bryter ned kolhydrater.

Den mat vi äter kan delas in i tre grupper. Sur, neutral och basisk. Den sura maten har ett lågt ph-värdet och den basiska har ett högt. En bra och balanserad kost ska innehålla 80% baserande mat (de flesta grönsaker, framför allt de som är gröna i färgen, avocado, svamp, linser, bönor, sockerfattiga frukter som citron, lime och grapefrukt) och 20% syrabildande mat (de flesta spannmål, animaliska proteiner, snabbmat och halvfabrikat). Äter du för mycket sur mat måste din kropp “försvara sig” genom att lagra syra i bindväven och lederna, och genom att ta basiskt kalk från skelettet och basiskt bikarbonat från blodet. Och en försurad kropp har större riska att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, förtidigt åldrande, diabetes, försämrad matsmältning, tarmbesvär, förstoppning, leversjukdomar, gallsten, högt blodtryck, muskelstelhet, skört skelett, övervikt och astma. Dessutom anses försurning påskynda frigörandet av fria radikaler i kroppen. Men jag börjar lite Clean & Green Light denna vecka med att kraftigt öka på antalet gröna grönsaker till min vanliga mat (som redan nu enbart består av 100% vegankost och aldrig snabbmat, halvfabrikat, junk eller kemiskt och syntetiskt framställda “non-foods” som pulver och bars). Känner att jag behöver en vecka att läsa på lite mer, och framför allt vänja mig vid tanken att inte dricka kaffe eller äta grötfrukost. Ska även åka och köpa ett ph-test så jag vet var jag ligger på för siffra idag. Igår åkte jag och handlade och detta stod på min inköpslista*.

Broccoli
Brysselkål
Blomkål
Fänkål
Kale (grönkål)
Gurka
Färsk ingefära
Sparris
Vitkål
Purjo
Hoummus
Baba Ganoush
Avokado
Citroner
Frysta gröna ärtor
Gröna oliver
Grön paprika
Groddar
Selleri
Champinjoner
Ruccola
Spenat
Romansallad
Maskrosblad
Wheet Grass Powder
Chlorella
Cashew Butter
Cashwenötter
Sötmandlar
Solros- och pumpafrön
Mandelmjölk
Kokosnötsmjölk

* Allt är såklart ekologiskt. Och bilden ovan är från gårdagens middag – en vegobiff gjord av bönor, en stor sallad med spenat, ruccola, maskrosblad och grönsallad, gurka, gröna oliver, grön paprika, en halv avocado, hackade naturella cashewnötter, grillad sparris och champinjoner. Och till den en klick hoummus. YUM!

16 comments

 1. Har haft planer på att göra en sådan här “detox” också och det ska bli kul att följa hur du upplever det. Lycka till!

  1. Jag brukar göra själv men just denna biff är en köpebiff från Amy´s Kitchen. Helt vegan och glutenfree och är gjord på quinoa, havre, bönor, svamp, lök, morötter, selleri, valnötter. Allt ekologiskt. Inte “Clean & Green” då den innehåller sädesslag men jag är som sagt inne i “light-perioden” denna vecka.

 2. Det är faktiskt så att när man är en pitta ( ayur-veda) tenderar man ofta att äta och älska mat som ger för mycket syra, plus att en pitta genom sin hetta är den som mår sämst av att äta för mycket av det. Det ökar på hettan ytterligare. Jag tror inte att det gäller dig eftersom du inte äter kött och mjölkprodukter. Skulle vara om det blir för mycket party ibland då ;-) vilket knappast är troligt.
  Iaf är det extra viktigt med basisk mat för pittor. Ska bli spännande att höra hur det påverkar ditt mående.

  1. Jag tog ett test och jag är, precis som du trodde, en pitta. Och jag har förmoldigen inte allls det problemet då jag är vegan. Och party blir det i princip aldrig. Ett glas vitt då och då. Vad bra att höra att basisk mat är extra viktigt för pittor, spännande att se vad som händer nu när jag kör Clean & Green. Kör light denna vecka och börjar på riktigt på måndag tror jag.

 3. Åh, superinspirerande! Det här tror jag på, och min kropp går helt klart med på konceptet. Jag har ganska lätt att få ont i magen så fort jag inte äter hemma, men med åren har jag lärt mig vad som funkar även när yttermiljön är stressig. Jag kan pricka av många livsmedel från listan ovan som säkra. Spännande, det här ska jag kolla upp mer och det ska bli roligt att läsa om hur det går för dig!

   1. Jag kommer defintivt kolla upp clean & green mer och följa dig samt prova om jag kan få till det själv.

    Jag tror att det som ger mig mest magont är när jag inte sätter mig ner och tuggar lugnt och medvetet, för som sagt, hemma funkar det mesta, men så fort jag sitter och pratar med någon annan, äter stående eller liknande så, ajaj, knip.

    Garanterat magont får jag av nästan all frukt (bananer är värst), de flesta smoothies jag har provat (fruktbaserade, bärbaserade, gjorda på havremjölk, sojamjöl och komjölk osv), allt bröd (värst är det med mycket fullkorn), många grönsaker och, jaa, lite allt möjligt. Det är främst mina mellanmål som brukar vara problem faktiskt. Det känns nästan som att magen blir upprörd av småmål.

   2. Låter jobbigt att få magknip, stress och äta på språng är väl något av det sämsta man kan göra. Men vad finns det kvar för dig att äta som är hälsosamt då … ingen frukt, inga grönsaker, inget fullkorn. Låter superjobbigt! Själv mår jag bättre av att äta fler små mål (frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag och ev kvällsmål om jag är uppe sent) än tre stora per dag, alla är olika och man måste pröva sig fram och se vad som funkar för en själv.

   3. Jao, fast det är inte lika eländigt som jag får det att låta. Det är mer så att i mitten av 00-talet hade jag ont i magen varje dag, det var så “normalt” att jag inte ens tänkte på det. Sedan bytte jag jobb, liv och lite allt möjligt och plötsligt insåg jag – nämen, jag har aldrig ont i magen numera. Och sedan blev jag väldigt medveten om när och av vad magont uppkom. Så oftast funkar det bra med frukt, grönsaker och allt möjligt.

    Men, om stressen redan är ett faktum så finns det några säkra kort: alla slags nötter, avokado (på knäckebröd med tomat och citronpeppar!), knäckemacka med nötsmör, snälla bönsallader/röror och i allmänhet många av de basiska livsmedlen som finns på listan ovan.

   4. Intressant det här att stress och en dålig livssituation kan manifestera sig i kroppen, som magont, ryggont eller vad som helst. Och som du säger, många ser det som “normalt” och lär sig att leva med det. Underbart att höra att du mår bättre nu och känner igen kroppens varningssignaler. Jag har kört Clean & Green nu i sex dagar, enbart basiskt mat (ja, med undantag från finncrispsen som jag åt i början av veckan och svamp i måndags och tisdags). Har massa energi och mår bättre. Fast för mig blev som sagt skillnaden inte så stor då jag inte äter animaliska produkter. Det vore spännande att höra hur en köttätare mår/känner efter en Clean & Green-kur.

  1. Kul att du blir inspirerad. Det är jättespännande och ju mer jag researchar ju mer övertygad blir jag. Nu har jag iofs redan en kost som består av mycket grönt, frukt, nötter och baljväxter och inga animaliska produkter. Men nu är jag ännu mer övertydag och medveten. Och jag har inte druckit kaffe på 2 dagar! =)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s