Giftiga dofter i ditt hem

Folk är besatta av dofter. Eller snarare av att dölja naturliga dofter med syntetiskt. Alltså giftiga dofter som släpper ut kemikalier, syntetisk parfym och petrolium och i ditt hem. Som du drar ner i dina luftvägar och lungor, och som i studier har visat sig ha ett samband med cancer, astma och exem. En nystädat hem luktar faktiskt ingenting. Och varför spraya ditt hem med doften “clean sheets”, tända ett ljus som luktar kanelbullar och nyplockade blommor eller hänga en doftgran i backspegeln som luktar läder? Varför inte tvätta dina lakan, baka bullar, köpa riktiga blommor eller städa din bil?!

Men visst kan dofter vara trevliga, och dessutom påverka vår sinnesstämning. Men välj då för jösse namn inte giftiga kemikalieljus utan ekologiska sojaljus eller ekologiska eteriska oljor som du droppar i vatten och sätter över ett värmeljus. Eller tänd en rökelse.

 

18 comments

 1. Visst känns det lite äckligt med alla dessa dofter som ska sprayas hit och dit? Tevereklamen från dessa företag får mig alltid att rysa av obehag. Vad är det för skit de vill dölja? Jag håller helt med dig. Håll rent så luktar det inte illa. Gäller även personlig hygien.

  1. Här visas reklam för doftsprayen Fabrize där en person med ögonbindel sitter i ett rum. Rummet är fullt av sopor, rutten mat, hundskit och gud vet vad, men personen sitter i soffan och drar in luft i näsan och säger “aaaaah, nytvättade lakan”. Och här säljs det till och med soppåsar med doft så man slipper känns odören från sina sopor. Helt sjukt! Varför inte ta och städa och gå ut med soporna istället?!

 2. Håller verkligen med! Använder inget sådant alls. Fick för flera år sedan ett stort doftljus i julklapp av en oanande Kim och det blev en hemsk upplevelse. Höll på att svimma av huvudvärk och illamående. Kopplade först inte att det kunde bero på ljuset, utan tänkte att det var julstress, att jag varit på lokal osv. Men sen lyckades min förvirrade hjärna koppla ihop att varje gång jag tände ljuset blev det genast mkt omysigt. Och efter Snyggdagen känns allt mer av det som jag hittar hemma jobbigt. Niveabodylotion, solskydd, ögoncremer, parfymer (har dock inte så många). Samtidigt som man blir glad att få reda på bra/nyttiga saker, blir jag också lite irriterande. Jag menar, varför måste typ ALLT som jag köper, om jag inte är på min vakt, misstänksam och som jag inte kan läsa innehållsförteckning på för att texten är 2 punkter stor(!) i princip ALLTID vara skitprodukter? Som läget är nu kan jag ju i princip inte handla några kroppsvårdsprodukter å städprylar t ex  på Hemköp, nära mig. Inte för att jag nu trodde att alla sådana produkter var jättefina och hälsosamma men att det var så eländigt som det verkar vara med alla mineraloljor, cancerogena ämnen, giftiga för djur och natur, det visste jag faktiskt inte. Blurgh:(

  1. Jepp, det finns så mycket skit och man måste vara intresserad, superkunnig och som du säger, kunna läsa minimal text på förpackningen. När det gäller skönhetsprodukter är det ju så himla bra att sånna som Hannah Sjöström och hennes blogg Naturligt Snygg finns. Hon gör liksom jobbet åt en. Men visst börjar det bli bättre även i Sverige nu, alltså det börjar poppa upp butiker som säljer enbart ekogrejer. Man får liksom planera sina inköp så man slipper stå där på hemköp och välja mellan pest och kolera.

   1. Ja, hon gör ett jättebra jobb och planering verkar som sagt vara paramount i den här frågan. Ska faktiskt till en av butikerna på Linnégatan, Ö-malm, som var med på snyggdagen och köpa solskyddscreme, åker ju till Grekland (Samos) nästa tisdag. Ska försöka bättra på deras ekonomi och min bränna – i hälsosam dos dårå. När alla släpar på sprit, brukar jag kånka på typ 6 flaskor 1 liters-olivolja (ca 6 euro per liter i tax free, kallpressad från en liten närliggande ö, helt eko om man ska tro på köpskyltarna i alla fall) oliver och fetaost.

    Har även testat att dricka torkad nässla, torkad nypon, ngt som heter MNS tror jag (vitt pulver som bl a piggar upp) samt ngn kalkpulver (lugnar ner) till kvällen. Och jag är super-taggad på det, vet inte om jag inbillar mig, men är på några dagar betydligt piggare, somnar lättare. Ex: Somnade före 00.00 i går och vaknade 7 i morse av mig självt, det har INTE hänt på minst hundra år:)! Inga mer C-vitamin-brustabletter för min del.

   2. Åh, Grekland låterr härligt. Och asbra att du satsar på eko-solskydd. Det finns ju studioer som visar att alla gifter i vanliga spf-krämer kan ge hudcancer. Urk! Dina hälsodrinkar låter bra, så länge det funkar så är det ju bara att köra på. Själv somnar jag i princip kring 21-22 varje kväll och vaknar av mig själv kring 06 oavsett veckodag. =)

 3. Bra poäng! Men rökelsen ska man ju också se upp med att den inte avger cancerframkallande ämnen. Studier visar att långvarig utsatthet för rökelse och cancer i lungorna kan ha ett samband.

 4. Eller hur…..?! Börjar bli mer och mer medveten eländen som är förknippade med dessa kemikalier – har du Petra, eller någon annan, tips var man hittar schyssta rengöringsprodukter och liknande relativt lättillgängligt här i Sverige?

 5. Föredrar verkligen doftfritt på det mesta. Tycker framförallt inte om när det blir många dofter på samma gång, t ex en doft på shampoo, en annan på kläderna o sen en tredje på parfym. Däremot har jag extremt svårt för rökelse. Jag får huvudvärk, nyser, ont i näsan och direkt svårt att andas. Det gäller all rökelse jag har varit utsatt för, konstigt!

  1. Håller med dig, jag får lite andningsnöd när folk har för mycket parfym. Själv använder jag aldrig parfym pga alla syntetiska doftämnen. Kör hellre med en ekologisk kroppsolja med lätt doft av lemongrass eller lavender. En del är känsliga för rökelse, själv har jag svårt för alla parfymiga rökelser med för tung doft. Jag kör enbart med Nag Champa, en handgjord rökelse från Indien som har en lätt doft av indiskt tempel. Love!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s