Backbend Baby!

Jag älskar backbends. Men detta är en pose som många är lite rädda för. Vi är så vana att ständigt vara framåtsjunkna att det kan kännas ovant och lite läskigt att böja oss bakåt. Dels kan det vara läskigt rent fysiskt, vi är rädda att ramla baklänges. Men det kan även vara läskigt mentalt. För att böja oss bakåt måste vi verkligen öppna hjärtat och vi är helt sårbara. Många slutar därför långt före deras fysiska gräns, det mentala sätter stopp och de vågar inte släppa på den inre kontrollen. Så istället för att direkt komma ur posen och säga att det gjorde ont eller inte funkade, pröva att stanna och andas. Använd din andning till hundra procent här, lyssna på andetagen och låt dem hjälpa dig att stänga ute alla de där andra tankarna som säger att du vill ut ur posen snabbare än kvickt. Sen är det viktigt att du lär dig skillnaden mellan good pain och bad pain. Är du ovan kommer det att vara obekvämt och kanske spänna till i ländryggen. Det är normalt och inget farligt. Men det sagt, ta det lungt och försiktigt. Försök inte att pressa dig upp i en full wheel det första du gör. Det finns såklart en anledning att dessa backbends alltid ligger i slutet av yogapasset. Du behöver värma upp ryggraden med mini backbends, forward bends och twist för att göra kroppen och knoppen redo. Öva sedan ofta på dina backbends. För varje gång ska du se att du kommer djupare och vågar släppa taget. Tänk sedan att du inte ska böja bak ryggen (vilket många gör, de bara slänger sig bak och alltså trycker ihop kotorna i ländryggen). Tänk att du ska förlänga ryggraden, känns hur din bröstkorg lyfts upp (tänk på att inte pressa fram revbenen, för då  pressar du ihop ryggkotorna, tänk “lyft”) och höj hjärtat mot taket. Sen går du in i din bakåtböjnig.

Briohny Smyth från Equinox (ni vet hon som “went viral” på nätet med sin godmorgonyoga-film) har släppt en ny film med fokus på just backbends. Fortfarande i underkläder av någon oförklarlig anledning. Men anyway, det är makalöst att titta på henns totala kontroll. Men tänk på att detta är en mycket avancerad sekvens så please don´t try this at home people …

 

8 comments

 1. Bakåtböjningarna (framförallt kamelen) satt väldigt hårt åt när jag började yoga mera aktivt. De ville sig inte, jag kände obehag som attan. Nu älskar jag dem och välkomnar dem (så klart när man är varm och allt det där). Hoppas kunna komma dit med de inverterade positionerna också!

  Har du någon yogatidning som du rekommenderar?

  1. Så länge man tänker “förläng” och inte “böj bak” så här backbends härliga. Var även noga med att inte tappa huvudet bak för då klämmer du ihop kotor i nacken. Jag läser mest Yoga Journal faktiskt, ibland Yoga International men den är mest snygg och inte så bra …

   1. Håller med, men tror att man är ovan vid själva fenomenet backbends (även om man tänker förläng…) i början. När man liksom förstått och fått till känslan är det ju bara härligt! Tack för tidningstips, får kolla in YogaJournal!

   2. Just därför man bör gå på yogastudio med erfaren yogalärare (och inte en gym-instruktör som gått en snabb helgkurs). SÅ man lär sig grunderna och kan utöva övningarna på ett säkert sätt. Kolla in Yoga Journals website. Mkt bra!

 2. Backbend baby, det har du rätt i! Tidigare trodde jag att det var farligt att böja sig för mycket bakåt, och det i kombination med ett framåtlutat liv gjorde att jag till slut inte kunde vända mig i sängen på grund av ryggsmärtor.

  Jag gick till en sjukgymnast (eller egentligen flera innan jag hittade en bra, men det är en annan historia) som dels ryckte och drog i mig, dels ordinerade några övningar att jobba med, bland annat en som påminner mycket om kobra pose. Ryggen blev bättre och bättre.

  Numera när jag utövar yoga regelbundet hinner jag liksom på såna där problem innan de bryter ut tack vare en extremt utökad medvetenhet om hur jag står, sitter, lyfter och så vidare.

  Och åh, vad jag vill påverka alla andra som har ont i ryggen att göra någonting åt saken! Det är ju så enkelt att slippa smärtor bara genom lite träning!

  1. Visst är det så, träning och framför allt corestyrka kan förebygga och bota så mycket onödig smärta och värk. Men som jag slrev i inlägget är det superviktigt att man förlänger ryggraden, lyfter hjärtat och sedan går bakåt. Och du som kör cobran, tänk även på att du inte hänger i axlarna, slänger bak huvudet eller böjer bak i svank innan du lyft upp.

   1. Varmt tack för tipsen! Att man inte ska slänga bak huvudet snappade jag upp från din yogavideo tidigare. Tycker det är många som gör just så.

   2. Det är jättemånga som slänger bak huvudet, och det sorgliga är ju att så många yogainstruktörer (ofta utan utbildning eller certifiering) inte korrigerar detta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s