Bloggare till salu

Jag fick just ett mail från ett företag som säljer träningskläder online. Och såklart ville de att jag skulle skriva “ett härligt inlägg” och länka till deras sajt. Och som tack för hjälpen erbjöd de mig en biobiljett. Jag svarade att jag aldrig skriver på uppdrag eller mot betalning (läs: muta). Och aldrig utan att ha testat produkten först (och även här utan löfte om att skriva). Men tyvärr finns det många bloggare där ute som inte vet sitt eget värde och säljer sig själva och utrymme på sin blogg.

Jag tänker inte göra gratisreklam för dem här så jag skriver varken ut deras namn eller länkar till dem – men ser du en massa blogginlägg som luktar smygreklam för att onlineföretag som säjer sommarsportprodukter så vet du nu att det är reklam och inget annat.

14 comments

 1. det här är en sån sak som irriterar skiten ur mig!!! så många som bloggar och gör gratis reklam om allt skit som kommer i deras e-post utan att tänka att det sabbar för alla andra bloggare… om ingen gör gratis reklam tvingas företagen att faktiskt betala! smygreklam finns det så mycket om… Var ärlig liksom! jag är sponsrad och gör ingen hemlighet av det men skriver fortfarande endast om prdukter jag testat och GILLAR personligen! och jag är noga med att skriva ut vad jag blir sponrad med!
  rörigt detta blev, men du hajar nog =)

  1. Företag vet såklart om den enorma genomslagskraften bloggar har. Synd när bloggare säljer sig själva och inte förstår att de är reklampelare och att all deras trovärdighet försvinner. Självklart ska man kunna testa produkter eller få spons, men som du säger, då ska man vara tydlig med det.

  1. Yup, deras systersajt som säljer sommargrejer. Jag fick ett rätt märkligt mail där en person skrev att hon läst att jag “skriver om träning och hälsa ibland”. Ibland?! Rätt tydligt att det var ett massutskick och de knappt läst min blogg. Och ja, de utlovade en biobiljett som ersättning om jag skrev “ett härligt inlägg” och länkade till deras sajt. Och så kallade de detta för “ett samarbete”. Tack men nej tack!

 2. Jag blir tillfrågad om att länka till gröna webshoppar ibland. Det tycker jag är helt ok. Dem som brinner för samma saker ska hjälpa varandra tycker jag. Jag kollar alltid in shoppen först så att det verkligen är en seriös person som ligger bakom och inte något annat. Det är väldigt poppis nu att starta upp både det ena och det andra för att tjäna en hacka på den “nya gröan vågen” så det gäller att vara påläst.

  1. Men absolut ska man länka till andra sajter som man gillar och vill tipsa sina läsare om (precis som jag skriver om jag tycker nått är dåligt). Men detta var i rent reklamsyfte och deras sätt att kontakta mig var rätt absurt. De hade knappt läst min blogg och första meningen i mailet var “Vill du ha en biobiljett?”. Jag tipsar ofta om sådant jag gillar men aldrig på uppdrag eller med för att ta emot “en muta”.

 3. Jag fick inte mailet efter att ha fräst åt dem första gången… och som jag kommenterade inne hos miss agda (som berättade om jackor hon sett på rea som hon tidigare skrivit om och inget annat) försvann mitt lilla uns av förtroende när de använde bloggare som marknadsförare som inte ens har hand om sin egen ekonomi (har tillförordnad god man) där tävlades det ut presentkort. Suck!

  1. Jag kommer nog inte höra från dem igen. Fräste rätt bra jag med. =)
   Jag har per se inget emot tävlingar även om jag är rätt trött på bloggare som konstant lottar ut grejer. Det känns så otroligt krystat och reklamigt tycker jag. Jag har lottat ut grejer förr (länge sedan nu) men aldrig själv fått eller krävt något och skulle aldrig ha det som krav. Då skulle jag genast känna mig köpt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s