Superjuice

Att juica är både gott, nyttigt och roligt. Du kan i princip göra juice på vilka frukter, bär och grönsaker du vill. I början när jag fick min Breville Juicer fegade jag lite och höll mig till säkra kort som apelsiner, äpplen, ananas och bär. Sen hittade jag boken “The Big Book of Juices – More than 400 blends for health and vitality every day” av Natalie Savona. Och wow snacka om att jag fick upp ögonen för vad man kan hitta på. Och som undertitel avslöjar innehåller boken drygt 400 olika recept på juice, smoothies och quenchers (uppfriskande drinkar gjorda på frusna bär och krossad is, eller mixade tillsammans med bubblande mineralvatten). Jag tänkte ge er en liten sneak peak och dela med mig av mina tre favoritrecept ur boken.

Carrot Cleanser
3 morötter, 1/2 äpple, 1/2 apelsin, 1/4 rödbeta, 1 selleristav och två stora blad grönkål. Fullproppad av betakaroten, folic acid, B3, B6, C, kalcium, järn, magnesium och potassium.

Energi                    * * *
Detox                     * * * * *
Immunförsvar     * * * *
Matsmältning       * * *
Hud                         * * *

Super Defender
5 stora blad grönkål, 3 morötter, 1 apelsin. Knökfull av betakaroten, folic acid, B3, C, kalcium, järn, magnesium, magnesium och potassium.

Energi                    * * *
Detox                     * * * *
Immunförsvar     * * * * *
Matsmältning
Hud                         * * * *

Power Packed C
3 apelsiner, 1 guavafrukt, 1 handfull jordgubbar. Som namnet hintar så är denna drink full av vitamin C men även betakaroten, biotin, folic acid, B3, kalcium, magnesium och potassium.

Energi                    * * * * *
Detox                     * *
Immunförsvar     * * * * *
Matsmältning
Hud                         * * * *

*Bilder lånade ur boken och med tillstånd av författaren.

 

8 comments

 1. Sitter nästan och dreglar! är barnsligt förtjust i både smoothies och goda juicer, men eftersom jag saknar den rätta utrustningen så blir det oftast att jag köper ute. Men det är ju ganska dyrt i längden, så jag borde verkligen slå slag i saken så småningom! Vet att syrran inte kommer att lämna juicemaskinens sida eftersom hon suktat efter en i fler år… ;)

  1. En juicer är en av de bästa investeringarna jag gjort. Den är snygg och står framme på köksbänken, alltså inte ännu en köksmaskin som står i ett skåp och samlar damm. Jag använder min maskin minst en gång om dagen. Bäst tycker jag att man kan välja och variera innehåll helt själv och desssutom välja ekologiskt. Slå till vettja!

 2. Bra tips med juicer! Jag är dålig på att dricka vatten så jag försöker att förtära mycket “blöta” maträtter för undvika vätskebrist. Såg dessutom att juicerna i det här inlägget var riktiga järnberikare; perfekt!

  Har du kanske några tips på något annat man kan äta för att maxa sitt järnvärde? Jag är blodgivare men har inte funderat så mycket på mitt järnvärde trots det. Men ibland ligger värdet precis på gränsen för att jag ska få ge blod, så jag borde kanske tänka till lite så att inte folk får vatten på sin kvarn angående myten att man måste äta kött för att få i sig tillräckligt med järn.

  1. Har du testat att smaksätta ditt vatten, alltså lägg i några citronskivor, några gurkskivor eller skivade jordgubbar. Då blir vattnet lite roligare och enklare att få i sig. Juice är bra men man måste tänka på kalorierna, det går ju inte att hinka i sig litervis med juice.

   Det här med järn är det många som missuppfattar, att enda källan skulle vara kött. Du skriver inte hur och vad du äter så jag kan inte uttala mig om din kost. Men jag är vegan och lider inte järnbrist. Jag äter mycket gröna bladgrönsaker, nötter, frön och bönor. För att öka upptaget av järnet (icke-hemjärn tas upp sämre än hemjärn, och det senare är det du hittar i kött och fisk) ser jag till att äta något c-vitaminrikt till det. Så är det så att du är vegan eller vegetarian MÅSTE du vara noga med din kost och se till att du får i dig det du behöver.

   Är du löpare och tränar hårt är det lätt att utveckla järnbrist även om man äter bra och borde få i sig det man behöver från kosten – och då kan ett järntillskott vara bra. Men det är bra att kolla upp först om man verkligen lider av järnbrist, får man i sig för mycket järn kan det verka som en prooxidant och alltså ge upphov till fria radikaler i kroppen.

   1. Tack för ett gediget svar!

    Gröna grönsaker, nötter, frön och bönor – perfekt! Och så tänka på att kombinera med något c-vitaminrikt. Det var precis ett sånt tips jag letade efter! Jag är en ganska hårt tränande vegetarian och jag har lämnat blod i tre år utan problem (de kollar ju alltid blodvärdet innan man tappar). Värdet har alltid legat över gränsen för att man ska få lämna blod (Hb 125), men sist var det “bara” 126, så jag vill försöka bli mer medveten om att få i mig järn.

    Slutligen: Åh, vad jag tycker om din blogg – du är verkligen en inspirationskälla! Och en bra informationskälla! Ha en skön helg!

   2. Se till att du får i dig mycket av dessa järnrika grönsaker, baljväxter och nötter då järn i vegetabilier tas upp sämre än de från kött. Och som sagt, se till att äta något c-vitaminrikt till som tex paprika, brysselkål, broccoli, gröna bladgrönsaker, färska örter och kanske en fruktsallad som efterätt. Gör det under en period och se om du ser någon skillnad nästa gång du donerar blod.

    Vad kul att du gillar och inspireras av min blogg! =)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s