Aaah, vilken säsong

Vi bör ju äta det som är i säsong. Det är bättre för hälsan, bättre för miljon och bättre för plånboken. Det som är i säsong är ju ofta närodlat och alltså har varorna inte behövts transporteras runt halva jordklotet och de har inte tappat alla nyttiga näringsämnen. Du stödjer alltså dina lokala bönder och du får de absolut bästa råvarorna. Och dessutom är billigare. Det som är i säsong nu på vintern och hösten är min favvomat: rotfrukter, pumpor, svamp och kål. Aaah, man kan göra så mycket supersmarrigt. Mustiga grytor, matiga soppor, gratänger, rosta i ugn. Mumma!

Min favorit just nu är Baked Acorn Squash. Det smakar supergott och du äter dem precis som en bakad potatis. Gör som så att du delar pumpan i två, skrapa ur fröna, fyll hålet som blir i mitten med vatten, en liten klick ekologiska smör (vegan i mitt fall) och lite maple sugar (ekologiskt råsocker går lika bra) och en nypa salt. Kör i ugnen på cirka 200 grader i minst 1,5 timme. Personligen häller jag bort det överblivna smör- och sockervattnet innan jag äter, men det är en smaksak.

Eller ugnsrosta brysselkål med massa charlottenlök. Dela bara brysselkålen på mitten och fyll en ugnsfast form. Grovhacka löken och lägg på toppen. Kör i ugn på typ 200 grader tills brysselkålen är genomrostad och fått rejält med färg (godast när de fått bli riktigt krispiga). Och kom inte och säg att du inte gillar brysselkål … detta är så gott att man ramlar baklänges och så långt ifrån tråkkokad brysselkål man kan komma!

Eller Butternut Squash Soup som är så gott och så härligt höstigt. Skala och ta bort alla frön. Dela i centimeterstora kuber. Bryn en hackad lök i stor gryta i cirka 10 minuter. Tillsätt dina squashbitar tillsammans med 14 dl (6 cups) grönsaksbuljong. Låt småputtra i 20 minuter eller tills squashen är mjuk. Ta ut squashen och mosa och kör i blender till en slät kräm. Häll tillbaka i grytan. Krydda med salt, peppar och nutmeg (muskotnöt).

Krämig rotsellerisoppa låte mysko men jag lovar att det är superdupergott! Skala och dela två rotselleris (celery root) i centimeter stora bitar. Grovhacka två selleristavar, en stor gul lök och låt fräsa runt tillsammans med olivolja och salt i en stor gryta i cirka 10 minuter. Rör ofta, de ska bli mjuka men inte ta färg. Tillsätt 2,7 liter (12 cups) grönsaksbuljong, ett lagerblad och låt koka upp snabbt och sedan låt sjuda i 30 minuter. Häll i 2,5 dl (1 cup) cashew cream (blötlägg cashewnötter över natten, häll bort vattnet, lägg nötter i blender och på med nytt vatten och kör tills du får en krämig och tjock konsistens) och sjud i 10 minuter. Ta sedan lite i taget och kör till jämn kräm i en blender (var försiktig för varm soppa har en förmåga att expandera och stänka i blendern, håll en kökshandduk över blenderlocket). Servera och sprinkla på små äppeltärningar och hackad gräslök.

HÖSTMAT
Blekselleri
Blomkål
Broccoli
Svamp
Fänkål
Potatis
Bönor
Fläderbär
Grönkål
Lingon
Lök
Hasselnöt
Västeråsgurka
Kryddor färska
Kronärtskocka
Körsbär
Jordärtskocka
Kålrot
Majs
Morötter
Palsternacka
Pepparrot
Plommon
Pumpa
Purjolök
Päron
Rödbetor
Rödkål
Sallad
Savoykål
Selleri
Spetskål
Tomat
Vitkål
Vitlök
Zucchini
Äpplen

VINTERMAT
Brysselkål
Endiver
Grönkål
Jordärtskocka
Kålrot
Lök
Morötter
Palsternacka
Persilja
Persiljerot
Potatis
Pumpa
Purjolök
Rotselleri
Rättika
Rödbetor
Rödkål
Salladskål
Svamp
Svartrot
Vitkål
Vitlök
Äpplen

12 comments

 1. SÅ mkt gott. Jag älskar brysselkål i alla dess former, även kokt (mums), men ditt recept låter så spännande.
  OCH den där sellerisoppan låter såååååååååå god. Den bara måste jag laga.

  1. Haha! Ännu en brysselkålsälskare. Nästa gång vi ses i NYC får du, jag och Saltis se till att gå till en brysselkålsvänlig restaurang. Sellerisoppan är to die for. Det är vegankocken Tal Ronnens recept och han lagade den live på the Oprah Show.

 2. Hej, vilket bra inlägg!
  Ska kopiera och lägga i telefonen så jag kan kolla in nästa gång jag handlar, det blir alltid så att man står och velar i affären och inte riktigt minns, men detta är ju klockrent sammanställt

 3. Tack Petra för dina tips på höstmaträtter. Köpte hem polkabetor igår jag ska testa för första gången.. Blev inspirerad av dig :).
  Jag undrar bara, när du skriver om baked acorn squash; gäller det pumpa eller squash? Du skriver pumpa men i Butternut squash soup verkar det vara squash och inte pumpa, så jag blev lite förvirrad.
  Har aldrig ätit pumpa, kan vara kul att testa.

  1. Kul att du blev inspirerad. Och när det gäller namnen är det nog en språkfråga. I Sverige kallar man allt för “pumpa” och det beror nog främst på att man inte äter så mycket av det. Men här i USA heter det butternut squash och acorn squash. En pumpkin är mer den stora oranga som man har till Halloween. Kan hända heter det butternutpumpa i Sverige? Här är en bra länk där du ser de olika sorterna på bild. http://www.gronsakshallen.se/Page1397.aspx

 4. Tack Petra! Nej, jag känner inte igen dessa olika “pumpor” måste jag säga, men nu får jag väl kolla lite extra :).
  Jag har en liten annan fråga ang kål, linser, bönor, sojaprodukter; vet du hur man kan göra för att slippa bli så himla uppblåst av dessa produkter? Jag har provat det mesta, men det funkar inte alls på mig. Jag blir som en spärrballong!
  Jag tänker även på dig och din vegankost, har du alltid med dig eget eller finns det lite för dig när du går ut och äter/ behöver ett mellanmål? Jag är inte vegan el vegetarian, men rätt petig och tycker det kan vara svårt att hitta bra alternativ till korv, hamburgare och baguetter med majonäsröror av olika slag när jag är ute på vift! Gillar verkligen din sunda syn på både träning och kost! / Madelaine

  1. Pumpa är nog vanligare här i USA. Jag hade aldrig ätit acorn eller butternut innan jag flyttade hit.

   När det gäller baljväxter gäller det först och främst att börja äta lite och vänja sig. Mungbönor och röda linser är mer lättsmälta än till exempel svarta bönor, kikärtor, black eyed peas (vet ej vad de heter på svenska) och pintobönor. Det sägs att gula ärtor, bruna linser och adzukibönor är de mest svårsmälta. Men olika personer är olika känslig mot olika sorters av bönor/linser. Du får testa dig fram. Jag köper ofta torkade baljväxter som jag låter ligga i blöt i kylen över natten och sedan häller av vattnet. Genom att göra detta tar man bort lite av de ämnen som kan göra att man känner sig uppblåst och gasig. Jag tycker att man blir mindre uppblåst av torkade bönor än bönor på burk. När du sedan kokar dina bönor så se till att ta bort allt “skum” som bildas på ytan. Sen är det lättare att smälta bönor om man äterr de med någon fullkornsprodukt, alltså typ Rice and Beans. Sen tycker även jag att det hjälper om man kryddar bönorna, kryddor och örter är proppfulla med vitaminer och de verkar ha en viss anti-ballong-effekt. Bäst sägs koriander, kumin, ingerfära, turmeric, paprika, cayenne, svartpepper och salt vara. Örter som timjan, lagerblad, basikika, rosmarin, mejram, oregano och kanel är också bra. Andra knep är att dricka ett stort glas vatten innan måltiden. Att motionera ordentligt vilket är bra för din matsmältning. Ät bönor i soppor och grytor eftersom att den extra vätskan kan hjälpa.

   Och när det gäller mat och snacks för mig är det aldrig några problem. De allra flesta restauranger kan fixa till ett vegan-alternativ. Man ber bara att kocken ska ta bort vissa saker. Det är aldrig några som helst problem. Men man får vara noga och påpeka att man inte äter typ mejeriprodukter, smör, buljong gjord på kyckling eller beef, honung osv för inte alla vet exakt vad en vegan är. Snacks har jag med mig själv om jag vet att jag ska vara ute länge. Här i USA har “vegantrenden” kommit längre än i Sverige så i alla mataffärer finns det ett stort utbud. I mitten av oktober öppnar det dessutom en 100% veganrestaurang här … ser så mycket fram emot det. De kommer att ha vegan, närodlat och ekologiskt. Hurra!

   Lycka till med bönorna! =)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s