Matvanekollen

Livsmedelsverket har en ny tjänst på sin sajt: Matvanekollen. Det är en kostdagbok där man kan fylla i vad man ätit på en dag eller under en hel vecka (då måste man registrera sig). Det är ganska lätt att fylla i och antingen anger man mängd i deciliter eller gram eller klickar på bilder där de visar olika portionsstorlekar. När man är klar får man fylla i uppgifter om ålder, kön, vikt, träningsdos och hur aktivt eller stillasittande arbeta man har.

Sen räknar Matvanekollen ut exakt hur många gram grönsaker du ätit (och med rekommenderad mängd), hur din fördelning av energi ser ut (och rekommenderad mängd enligt Livsmedelsverket – vilket såklart kan kännas lite mossigt för en del av oss med typ 50-60E% kolhydrater) och mängd energi man fått i sig och vad som är rekommenderat (här anges såklart för de som vill bibehålla sin vikt, inte om man bygger muskelmassa eller vill gå ner i vikt). Klickar man på ”fler resultat” får man även upp föedelningen av vitaminer och mineraler under hela dagen.

Jag tycker överlag att det är en bra tjänst. Perfekt för att få en överblick hur ens kost egentligen ser ut (skrämmande få som har koll). Så här ser tjänsten ut:

Först väljer man måltid och tidpunkt.

Här har jag valt havregrynsgröt och kan välja mellan olika portionsbilder.

Även min sallad kommer som portionsbilder. Ganska bekvämt om man inte har koll på exakt mängder, till exempel om man ätit ute på lunchrestaurang och inte haft möjlighet att väga.

Sen anger man kön, vikt och aktivitetsnivå.

Och slutligen får man sitt resultat. Svaren är generella men det kan ändå ge en uppfattning om huruvida du äter optimalt och som du ska.

4 comments

  1. Tack för tipset. Det här låter som en interessant och ganska kul funktion som också verkar rätt lätt att fylla i.
    Desiree

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s